Nogmaals welkom op onze vernieuwde CEPOS-site!


Naast wat je hier allemaal gewoon bent om terug te vinden over CEPOS, doen we achter de schermen veel meer. Weet je bijvoorbeeld dat wij, naast de diagnostiek en behandeling van epilepsie, ook meehelpen aan de ontwikkeling van nieuwe anti-epileptica?


Wij nemen regelmatig deel aan klinische studies, die worden opgezet door grote farmaceutische bedrijven (wereldwijd). In zo’n studies wordt er nagegaan of het nieuwe medicament wel voldoende werkt en of er niet teveel nevenwerkingen zijn.
Deze studies zijn de laatste fase in een jarenlang ontwikkelingsproces. In de laboratoria is de medicatie al uitvoerig getest en nu wordt het, alvorens dat het beschikbaar is in de apotheek, nog uitvoerig getest op de eigenlijke doelgroep.
Doordat de medicatie al verschillende proeven heeft doorstaan, is het risico voor de patiënt beperkt.


Om de veiligheid te maximaliseren, worden alle deelnemers intensief begeleid door ons onderzoeksteam. Op CEPOS is Benny Desmedt, samen met dr. Hauman hier verantwoordelijk voor. Op regelmatige basis worden er controlevisites georganiseerd en gebeuren er bloedafnames en andere onderzoeken om de gezondheid van de patiënt op te volgen.


Deelnemen aan zo’n studies biedt voordelen voor alle betrokken partijen. (1) De firma’s krijgen de nodige informatie over het nieuwe product, wat nodig is om een goedkeuring te krijgen van de overheid. Zonder deze goedkeuring zal het product nooit op de markt verschijnen.
(2) CEPOS blijft zo continue op de hoogte van de laatste nieuwe ontwikkelingen op het gebied van nieuwe (en betere) medicatie. (3) Het grootste voordeel van nieuwe en betere medicatie is natuurlijk voor de patiënt. Via de trials (officiële naam van een studie) hebben we de levenskwaliteit van verschillende mensen met epilepsie al kunnen verbeteren. Interessant detail, indien de deelnemer een therapeutisch voordeel heeft bij het nemen van de nieuwe medicatie, mag hij of zij daar meestal gratis gebruik van maken tot het medicament officieel wordt voorgeschreven en verkocht.


Concreet lopen er momenteel nog enkele opvolgstudies op CEPOS. Vorige week hebben we met succes een zeer belangrijke studie afgerond. Dat wil niet zeggen dat de studiegroep aan het uitbollen is. Momenteel bereiden we ons voor om 2 nieuwe studies op te zetten.


Verder is er eindelijk goed nieuws in verband met het langverwachte nieuwe medicament “Vimpat” (lacosamide). Maar daar hoor je heel binnenkort meer van.


Nog veel surfplezier en tot gauw,


Het onderzoeksteam van CEPOS.


Heb je nog vragen rond het wetenschappelijk onderzoek op CEPOS, kan je contact opnemen met Bart Lemmens via bart.lemmens@emmaus.be